Het Eiland Kreta

 

Pottenbakkerskunst op Kreta

 

De pottenbakkunst in Griekenland en met name in Kreta kent een geschiedenis van meer dan 4000 jaar. Terracotta vondsten uit het stenen tijdperk tonen gelijkenis met hedendaagse aardewerken potten en kruiken in Kreta gemaakt.
De vroegere pottenbakkers reisden rond in goed georganiseerde groepen, steeds hun “laboratoria”  inrichtend in de plaatsen die werden bezocht. Op deze wijze kon beter aan de lokale behoeften worden voldaan, zonder dat met de grote en (zware) potten met ezels rondgereisd hoefde te worden. De bewegingen van deze groepen pottenbakkers worden ook wel Vendema genoemd, afgeleid van het Venetiaans, hetgeen “oogst” betekent, in het bijzonder die van de olijven.

In Kreta zijn er vier plaatsen waar ook nu nog pottenbakkerijen te vinden zijn: Thrapsano, Margarites, Nochia en Kentri.

 

 

 
Verschillende gebieden op Kreta kennen verschillende specialisaties: in Margarites en Kentri worden de kleinere potten gemaakt, in Thrapsano de grotere. De potten uit Thrapsano kennen grote gelijkenis met die zoals gezien in de Minoische paleizen van Knossos en Phaestos. Thrapsano wordt gezien als een nog in bedrijf zijnd museum van prehistorische kunst, een bezoek is dit dorp dan ook zeker waard. Thrapsano ligt zo’n 28km ten zuiden van Knossos en staat zoals gezegd bekend om om de productie van de grotere potten,  “Pitharia” geheten. Dit specifieke ambacht wordt niet gezien als gewoon werk maar als een vorm van kunst die door voorouders is doorgegeven, van vader op zoon. De pottenbakkers worden “technici” genoemd. Deze kunstvorm zou zelfs uit de tijd van de Minoische beschaving op Kreta stammen. Nogsteeds wordt vrijwel ongewijzigd deze generaties lang overdragen pottenbaktechniek toegepast. De potten van de Minoiers en de vondsten bij het paleis in Knossos vormen ook nu nog hierbij een instiratiebron.

 


 

 

 

 foto: vondsten uit opgraving in Griekenland, met o.a. een verzameling antieke amphoras 

 

 

 

Een amfora of amfoor (Oud-Grieks: α̉μφορεύς; Latijn: amphora) is een kruik met twee oren die onderaan uitloopt in een punt. Amforen werden meestal gebruikt om vloeistoffen zoals olie of wijn in te bewaren en te vervoeren, maar ook graan werd in deze kruiken opgeslagen. Omdat een amfora te poreus was om wijn in te bewaren werd er hars aan de wijn toegevoegd. Omdat hars de houdbaarheid van wijn kennelijk verbeterde bleven de Griekse wijnbouwers hars aan hun wijnen toevoegen: de retsina is een bekende Griekse wijn en wordt nog altijd gemaakt.

 

 

 

 

 

3600 jaar oude griekse kruiken

 

 

Samenstelling van de klei                                              Draaien van een grote pot

 

 

 

 

 

1e fase

de basis van de pot is gedraaid op 11 april 2012

 

 

2e fase

opbouw toegevoegd, de uiteindelijke vorm wordt beter zichtbaar op 17 april 2012

 

 

3e fase

20 April 2012: de potten zijn verder opgebouwd, inmiddels ook met ” oortjes”.

Op de voorgrond: Basilikoglastra en Dedalos in definitieve vorm gedraaid.

 

 

4e fase

Manolis zet de potten in de oven op 27 april 2012

 

 

5e fase

Op 30 April 2012 zijn de potten gebakken en kunnen de oven weer uit.

 

 

6e fase

Op 1 mei 2012 staan de eerste potten gereed voor transport naar Nederland!

 

 

7e fase

Potten en vazen uit Kreta op 30 mei gearriveerd in Beltrum

 

 

8e fase

Thrapsano pot krijgt bestemming.

 

 

 

2e bestelling

Zoon Agis helpt mee met onze 2e bestelling (sept 2012)

 

2e bestelling

Pithos PR in de maak

 

2e bestelling

Op 16 oktober staan de nodige potten al klaar voor verzending naar Nederland… 

 

2e bestelling

2 November 2012: 8 Alexandrino’s  staan klaar voor verzending

 

2e bestelling

andere ingepakte pallet…

 

2e bestelling

volgende pallet in de maak…

(truck die de pallet van Thrapsano naar Heraklion brengt op de achtergrond)

 

2e bestelling

aankomst in beltrum 19 november 2012